tisdag 16 oktober 2012

Centrerad ridning


I söndags for vi iväg på en clinic med centrerad ridning. Från nio till cirka halv fem stod vi ute på en åker i Fornåsa och frös in i märg och ben. Trots täckjacka och tre tröjor. Undrar vad man ska klä på sig i vinter då? Men intressant och roligt det var det! Jag och Katta turades om på lilla yrvädret Joppe. Han var verkligen i sitt esse och kändes som en studsande fjäder att sitta på. Inte kan man ana att det var en lugn fjording då inte. På bilden Linda och Katta på Lucky och Joppe.

Linda på Lucky

Centrerad ridning är en ridform där man med hjälp av sin kropp, inte genom att ta i tyglarna och använda skänklarna, visar hästen vad den skall utföra för rörelser. Muskelminnet gör att kroppen reflexmässigt reagerar och utför invanda rörelser, som till exempel när hästen "springer ifrån" och man instinktivt tar tag i tyglarna. Instruktören, Titti, såg direkt på mig att jag spände mig och påminde mig om mina käkar och tungpressandet hela tiden. Hon borde vara med mig dygnet runt!

En vacker palomino som var med på kursen, så fin!

En viktig del som skiljer den centrerade ridningen från den traditionella är att man rider med en höft i taget. Tanken med detta är att hästen flyttar sina bakben ett i taget och därigenom måste även vi som ryttare göra detsamma. Detta kan dock inte jag ännu...

Mia som bodde där vi hade kursen, hade två docksöta araber i ett litet gulligt stall. (vill ha)

3 kommentarer:

 1. Jag som har ridit när jag var ung tycker att det verkar komplicerat det där med centrerad ridning... ;-)

  Hösthälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Kul!!
  Jag gillar när man jobbar med djur så enkelt som möjligt.
  Inte för mycket prat, och slit och dra.
  Det där verkar ju kanonbra!!

  Kram Hannis

  SvaraRadera
 3. Du hade en fin dag trots kylan.

  Kramen

  SvaraRadera

Välkommen in till mig, tack att du tog dig tid att tassa hit! Lämna gärna en kommentar så jag vet att du varit här. Har du ingen blogg, välj anonym så ska det fungera ändå. Ha en fortsatt härlig dag!