lördag 17 november 2012

Ekenäs jul

I helgen är det julmarknad på Ekenäs Slott. Glögg, tomtar och diverse hantverk och smarrig mat, finns att kika på. Jag var där i torsdagskväll tillsammans med min bror. Vi gillar att åka kvällstid, då de är mindre folk och mysigt med alla marshaller som lyser upp. Slottet är ett medeltida sagoslott med tinnar och torn som direkt skapar en känsla av magi.

Flertalet sägner och legender berättas kring slottet. Greve Mauritz Vellingk ska ha gjort sig av med hemliga dokument och drängpojken som hjälpte honom blev därefter inmurad i ett källarrum, för att hemligheten inte skulle komma ut. Det igenmurade rummet, som aldrig har öppnats, kallas för "Nisses håla".

På hedersplatsen innanför slottsentrén sitter ett stort porträtt på den så kallade Hönsagumman, som sägs ha räddat slottet från fientligt anfall och därför blev avporträtterad. Hon håller ett vakande öga på alla som kommer in i slottet.....

Keramik i alla dess former, med katter, drakar och tårtor. Jag köpte en liten mugg med drake, bild kommer senare.

Dessa söta halmhästar vill jag ha varenda år. Ser ut som islandshästar, så busigt gulliga.

Eller varför inte en sittande halmbock? Hihi!

Då jag kom hem tittade vi på True Blood. Flickorna låg i barocksoffan, så söta! De gillar den med alla gosiga kuddar. Särskilt den med mohairgarn som fina Elna stickat åt mina små gryn :-)

1 kommentar:

  1. Hej!
    Såg bilden på de ursöta halmhästarna på din blogg. Var har du köpt dem? Hur stora är de, och pris?
    eawi

    SvaraRadera

Välkommen in till mig, tack att du tog dig tid att tassa hit! Lämna gärna en kommentar så jag vet att du varit här. Har du ingen blogg, välj anonym så ska det fungera ändå. Ha en fortsatt härlig dag!