fredag 30 november 2012

Recepten på julgodiset

Här är recepten på julgodiset vi använde i förra inlägget. Allt är från Leila Lindholm.

Leilas chokladtryffel

250 g kvalitetschoklad 70%
1,5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt
Kakao till rullning
Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.
Koka upp grädde och honung och häll den över chokladen under mixning, tillsätt smör och mixa.
Smaksätt med valfri krydda (se variationer), mixa eller behåll tryffeln naturell.
Häll över chokladen i en plastlåda med lock och låt den stelna i kyl, cirka 4 timmar.
Rulla den till kulor (tryfflar) och rulla dem i kakao.

(Vi gjorde en blandning av kakao, råsocker och kardemumma som vi rullade dem i)

Leilas chokladkolafudge

2 dl vispgrädde
1 3/4 dl mörkt muscovadosocker
2 dl glykos
2 msk kakao av god kvalitet
100 g mörk choklad 70%
100 g mjukt smör
1 msk lakritspulver
Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda en socker eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen.
Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
Skär upp fudgen i små munsbitar.

Leilas Rocky Road

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Blanda samtliga ingredienser i en skål, gärna lite slarvigt och spara lite till garnering.
Fyll rocky roadsmeten i en plåt, strö över lite garnering cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
När chokladen har stelnat så skär upp din/ Leilas Rocky Road i mumsbitar...

1 kommentar:

  1. Så kul att göra julgodis tillsammans och tack för recepten.

    Kramen

    SvaraRadera

Välkommen in till mig, tack att du tog dig tid att tassa hit! Lämna gärna en kommentar så jag vet att du varit här. Har du ingen blogg, välj anonym så ska det fungera ändå. Ha en fortsatt härlig dag!