Ikväll har jag varit på bio med min söta väninna Paulina. Vi såg Små citroner gula.
Agnes är kock och hon älskar att laga mat. Hon har ett bra jobb, en pojkvän som älskar henne och en bästa vän som alltid ställer upp. Plötsligt en dag blir hon både sparkad från lyxrestaurangen och dumpad av sin kille. Därför har hon inget att förlora när en kompis hör av sig och undrar om hon vill vara med och starta en restaurang. Samtidigt lyckas hon bli förälskad i den enda som inte får veta vem hon egentligen är.
En riktig "måbra" film med kärlek, svek, vänskap och smarrig mat. En fisksoppa som de tillagade flera gånger var "Mauds fiskelycka", den ser så god ut att jag var tvungen att googla på den så fort jag kom hem. Vips så hittade jag detta recept på Arlas sida. Detta måste bara testas!
Ingredienser
1 kg musslor
200 g laxfilé
200 g torskfiléer
200 g räkor med skal
2 st schalottenlök
2 st vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 st dillstjälkar
1 st fänkål , ca 350 g
1 msk tomatpuré
1 pkt saffran , 0,5 g
2 1⁄2 dl Arla Köket® vispgrädde
30 g Svenskt Smör från Arla
1⁄2 st rivet skal och saft av citroner
1 tsk salt
Gör så här:
Tvätta och borsta musslorna noga. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när du knackar på dem. Skala räkorna och spara skalen. Skär fisken i bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Skär fänkålen i bitar. Koka upp vinet tillsammans med löken och stjälkarna från dill och persilja i en stor kastrull. Lägg i musslorna och koka under lock ca 3 min. Sila av och spara spadet. Släng de musslor som inte har öppnat sig. Koka räkskalen i musselspadet 5 min. Sila av räkskalen, spara spadet och blanda det med 2 dl vatten, tomatpuré, saffran, grädde och fänkål i grytan. Låt koka 2 min. Tillsätt smör, citron och fisk och låt sjuda på svag värme 2-3 min. Smaka av med salt. Lägg ner räkor och hackad dill och persilja strax innan servering. Fördela musslorna i 4 tallrikar. Häll på soppan och servera med surdegsbröd.
En annan smarrig sak som de äter i filmen är citronmaräng paj. Det är ju sååå gott! Påminner mig om fikastunderna på Gränsö slott i somras. Deras citronmaräng paj är ljuvlig! Så detta måste jag med prova att göra. Mums! Sugen på allt möjligt nu, trots att vi åt god mat, fika och popcorn på bion. Mask i magen månne? Fniss!
Tack för en mysig kväll Paulina, kram!
CITRONPAJ MED MARÄNG
Ingredienser
Pajdeg:
75 g Svenskt Smör från Arla
1⁄2 dl florsocker
1⁄2 krm salt
2 1⁄2 dl vetemjöl
1 st ägg
Citronkräm:
2 st rivet skal och saft av citroner
2 dl strösocker
3 st ägg
2 st äggulor
100 g Svenskt Smör från Arla
Maräng:
2 st äggvitor
2 dl strösocker
Till servering:
3 dl Arla® vispgrädde
Gör så här:
Hacka ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en rund pajform och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 min. Låt svalna. Blanda citron, socker och ägg i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen har tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna. Bred ut krämen i pajskalet. Vispa äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum. Koka resten av sockret med ½ dl vatten tills temperaturen är 125°. Häll det heta sockret i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa 5 min tills marängsmeten svalnat. Fyll smeten i en spritspåse. Sätt ugnen på grill 250°. Spritsa toppar av marängen på citronkrämen. Gratinera i ugnen tills topparna har fått färg. Vispa grädden lätt och servera till pajen.
Bild och recept lånat från http://www.arla.se
Åh gud så mumsigt det såg ut! = ) Alltid bra med filmtips, det låter som om den är värd att ses.
SvaraRaderaKram
svar: Jaaa, jäklar vilken mörk vinter. Blä. Men vi har haft massor med solsken nu och det är underbart! Hos dig har väl våren kommit lite längre förstås. Jag pratade i dag om alla vackra blommande träd ni har "där nere i södra Sverige" som inte vi har här i mellan-Sverige. Blev så avis i fjol när du hade fotat så mycket vackra trädblommor! : )
Vilka recept! Låter hur gott som helst!
SvaraRaderaSåg reklam för den filmen i lördags och tyckte den verkade bra.
Kanske dags att gå och se den=))
Kram Hannis
Vilka mumsiga recept. Har funderat på om jag skulle gå och se filmen. Läste boken för några år sen.
SvaraRaderaHa en bra start på den nya veckan
Kram Karin
Hej Gullis och tack själv för en trevlig kväll:)
SvaraRaderaKramar Paulina